Stappenplan mediation echtscheiding
Vanaf het moment dat één van jullie de beslissing neemt om echt te willen scheiden en dit aan de ander vertelt, is het belangrijk om te weten welke stappen er bij mediation worden genomen. Wat zijn dan de vervolgstappen?
1. Contact opnemen
Je maakt een gezamenlijke afspraak (per telefoon, e-mail, app, contactformulier website) voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Hiervan ontvangen jullie een afspraakbevestiging met aanvullende informatie over wat jullie mogen verwachten van mediation.
2. Gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek
- Kennismaken met elkaar
- Wat zijn de verwachtingen van mediation?
- Uitleg mediation en stappenplan
- Bekijken of er sprake is van gesubsidieerde mediation
- Uitleg over de kosten (all-in-tarief)
Start mediation
3. Intake en ondertekening mediationovereenkomst
Ter voorbereiding hebben jullie alle door mij opgevraagde gegevens, zoals inkomen, bezittingen, schulden, vermogen, woning, bankrekeningen, verzekeringen, voertuigen, onderneming, pensioen, naar mij gestuurd. Tijdens dit gesprek gaan we hier nader op in.
4. Hoe is het zo gekomen?
Tijdens de mediation is er ruimte voor emoties, jullie verhaal, jullie situatie en wat jullie daarover kwijt willen.
5. Ouderschapsplan
We staan uitgebreid stil bij de zorg, opvoeding, de kosten en het welzijn van jullie kinderen. Ook mogen jullie kinderen met mij praten (een kindgesprek). Dit is een vertrouwelijk gesprek.
6. Verdelen en verrekenen
Afhankelijk van welke onderwerpen op jullie van toepassing zijn, bespreken we jullie ideeën voor verdeling, de mogelijkheden en gevolgen zowel fiscaal als juridisch.
7. Alimentatie
Ik maak een alimentatieberekening (zowel kinder- als partneralimentatie) en vertel jullie hier alles over. Aan bod komen ook heffingskortingen en toeslagen, zoals kindgebonden budget, huurtoeslag, zorgtoeslag en inkomensafhankelijke combinatiekorting en kinderbijslag.
8. Echtscheidingsconvenant
In het echtscheidingsconvenant staan jullie afspraken over jullie eventuele meerderjarige kinderen (financiële afspraken), pensioen, de woning, alimentatie, vermogen/schulden/boedel/voertuigen, pensioen en huisdieren.
9. Gerechtelijke procedure (bij gehuwd / geregistreerd partnerschap)
Na ondertekening van het convenant en het ouderschapsplan zorg ik ervoor, samen met een vaste advocaat waar ik mee werk, dat jullie de beschikking van de rechtbank en de inschrijving van de echtscheiding in de registers van de gemeente ontvangen.
10. Einde mediation
Wil je weten meer weten over scheidingsmediation of dit stappenplan?
Bel gerust voor meer informatie!